Menard Mpondan ja ystävien tanssiproduktio The Rise of the Queens yhdistää ainutlaatuisella tavalla perinteiset itäafrikkalaiset tanssit ja afrobrasilialaisen capoeiran, laulut, musiikin ja Menardin omat koreografiat. Produktio sai ensi-iltansa Fest Afrika -festivaalilla kesällä 2013.
Monissa afrikkalaisissa mytologioissa, luonnonvoimat esitetään jumaluuksina tai henkinä, joilla on tärkeä rooli ihmisten elämässä. Orjakaupan myötä nämä mytologiat ja uskomukset levisivät Afrikasta muille mantereille. Brasiliassa afrikkalaiset perinteet ja mytologiat kehittyivät afrobrasilialaisiksi uskonnoiksi, joita harjoitetaan edelleen eri puolilla Brasiliaa, mutta ne voidaan löytää eri muodoissa kaikkialta maailmassa, missä asuu afrikkalaisperäistä väestöä.
Orjakauppa synnytti myös capoeiran, afrobrasilialaisen taistelulajin ja tanssin, joka kantaa mukanaan rikasta kulttuuriperintöä. Musiikki on tärkeä osa tätä perinnettä, ja monet capoeira-laulut kertovat afrikkalaisten historiasta ja kokemuksista Brasiliassa sekä afrobrasilialaisten uskontojen keskeisistä hahmoista.
Tämä produktio sai inspiraationsa afrikkalaisperäisistä tarinoista kolmesta veden kuningattaresta, joiden sanotaan olevan läsnä kaikkien naisten jokapäiväisessä elämässä. Samaan tapaan kuin vesi voi olla sekä elämän että kuoleman symboli, nämä myyttiset kuningattaret eivät ole vain hahmoja vaan elämän eri ulottuvuuksien symboleita:
Iemanjá, meren kuningatar, edustaa rakkautta ja äitiyttä. Hänen ajatellaan olevan koko luomakunnan äiti, joka suojelee meitä kaikkia. Oxum, jokien ja järvien kuningatar, edustaa kauneutta ja iloa. Iansã, sateen ja ukkosen kuningatar, esitetään yleensä soturina, ja ihmiset yhdistävät hänet luonnon voimaan ja valtaan, jopa kuolemaan.
Esityksen perinteiset tansanialaiset laulut ja tanssit yhdistävät kuningattarien symboliikan tätäkin vahvemmin naisten jokapäiväiseen elämään. Laulut kertovat tilanteista ja kokemuksista, joihin jokainen voi samastua jopa täällä Suomessa. Sekä laulut että tanssit painottavat elämän iloa ja kauneutta sekä yhdessäolon ja yhteistyön voimaa.
Menard kertoo produktion taustoista:
Työni tanssin ja musiikin opettajana Suomessa ja muissa maissa on antanut minulla ainutlaatuisen mahdollisuuden tutustua naisten maailmaan, joka näyttäytyy usein jopa mystisenä meille miehille. Tapa, joilla suomalaiset oppilaani omistautuvat harrastukselleen vuosien ajan, on tarjonnut minulle tilaisuuden nähdä, kuinka monet heistä ovat kasvaneet ajan kuluessa ja ottaneet uudenlaisia rooleja elämässään, jotkut jopa suurien monikulttuuristen perheiden äitinä.
Vuoden 2013 Fest Afrika -festivaalin teemana oli ”Naisten äänet”, koska halusimme antaa vuoron lahjakkaille naistaiteilijoille. The Rise of the Queens -tanssiproduktio sai alkunsa tästä samasta kunnioituksesta naisten joustavuutta ja jatkuvaa muuntautumiskykyä kohtaan.
Myös Sibelius-Akatemian opintojeni aikana saamani erilaiset vaikutteet ja kasvava ymmärrykseni afrikkalaisperäisen väestön kulttuurisista vaikutuksista maailmassa ovat myös inspiroineet minua tässä produktiossa. Olen kutsunut kanssani tätä teosta luomaan kollegoitani, ammattimuusikoita ja -tanssijoita, capoeira-akrobaattien ryhmän ja oppilaideni parhaimmistoa. Uskon, että olemme onnistuneet tavoitteessamme tarjota yleisölle visuaalista ja koskettavaa katsottavaa.